Annons
Annons

Shrugs

Muskelgrupp och syfte

Shrugs, eller axellyft som vissa kallar det, tränar dina trapezius effektivt och stimulerar även övre rygg. Axelövningen stärker självklart axelmusklerna och del av nackmuskeln, men det finns fler fördelar. Trapezius, eller trapsen, är en av musklerna som är viktigt för skallens stabilitet och att vara stark i just den muskeln kan därför gynna många. Utöver detta, kopplar man in trapezius i många styrkeövningar så som marklyft och bänkpress. Är dina traps för svaga, kan du inte utföra dessa övningar lika effektivt som du skulle ha kunnat med starka traps. Med dagens stillasittande livsstil och ökade fall av “mobilnacke”, kan det också vara smart att köra shrugs för att förbättra sin generella hållning.

Utförande Shrugs

Shrugs utförs med hjälp av en skivstång som du fattar med ett överhandsgrepp. Stå med fötterna axelbrett isär och håll skivstången framför låren med händerna lite mer än axelbrett isär. Greppet ska vara pronerat, alltså med handflatorna mot kroppen och armarna fullt utsträckta. Detta är startpositionen för shrugs. Lyft därefter upp axlarna så högt som möjligt samtidigt som du håller armarna raka. Lyft inte med biceps. Håll kvar i någon sekund och gå sedan tillbaka till utgångspositionen och upprepa övningen.

Tips

Håll benen raka genom rörelsen och undvik att rulla på axlarna, stabilisera dem och håll dem stabilt från rörelsens början till slut. Att titta uppåt kan öka muskelsammandragningen eftersom trapsen styr skallens rörelse. Du ska däremot utföra detta väldigt lugn och kontrollerat, för att undvika att skada nacken. Lyft inte med biceps och ryck inte överdrivet, då ingen bryr sig om hur många shrugs du kan göra. Rör inte heller huvudet framåt såsom du utför axellyftet eftersom nacken då kan sättas i en felaktig position som kan leda till skador. Summa summarum: utför övningen rätt för bästa resultat.

Se alla ryggövningar på:
https://www.muscles.se/ovningar/ryggovningar/

Se alla våra övriga axelövningar

 

Utförande och muskelkarta

shrugs utförande                   shrugs utförande

Annons

Alternativa övningar

Annons