Annons
Annons

Se övningsvideo för liggande tricepspress här

Liggande tricepspress

Muskelgrupper och syfte

En grym triceps som är ett måste för ökad styrka och större armar. Armövningen, som roligt nog även kallas för Skallkrossaren eller French Press, bygger upp stora och starka triceps. Liggande tricepspress kräver ganska mycket av dig teknikmässigt och det är viktigt att man inte förhastar sig. Sätt tekniken först och öka på vikterna därefter!

Utförande Liggande tricepspress

Välj en plan bänk eller fäll ner en bänk så den ligger plant. Lägg dig på rygg med fötterna placerade på golvet och övre delen av ryggen är stabilt placerad mot bänkdynan. Tryck ihop skulderbladen och håll dem lätt nedåt för att stabilisera axlar och skuldror. Pressa även ihop armbågarna så att de inte spretar utåt, utan hålls i en rak linje med resten av armen.

Välj en skivstång med vikt som du kan kontrollera och greppa med ett relativt smalt överhandsgrepp. Håll skivstången med raka handledar och fixera underarmarna så att de är i konstant samma position.

Lyft upp skivstången så du har den strax över bröstet. Genom att böja i armbågen låter du skivstången kontrollerat falla mot din panna. Därefter vänder du, pressar tillbaka skivstången till startpositionen och avslutar med raka armar över bröstkorgen. Upprepa.

Tips

Håll handlederna rakt under hela övningen för att undvika underarmsskador. Böjer du handlederna påfrestar du både den och underarmar. Undviker du skador vid felhållning av vikterna, tränar du dock inte rätt muskler. Greppet och handledsposition är alltså viktigt.

Tänk också på att pressa armbågarna mot varandra. Alltför många nybörjare pressar ut armbågarna vid lyftet mot bröstkorgen, vilket medför en ökad skaderisk men också felträning.

Annons

Utförande och muskelkarta

liggande tricepspress                    liggande tricepspress muskelkarta

Alternativa övningar

Annons