Annons
Annons

Rischoklad

Mörk choklad kan till en viss del vara nyttigt. Kakao innehåller bland annat massor av antioxidanter. Antioxidanterna skyddar mot allt från högt blodtryck till åldrande. Men mörk choklad innehåller även socker, kalorier och fett. Det är därför viktigt att du väljer rätt mörk choklad.

Billigare märken kan innehålla en rad tillsatser. Ibland även härdat fett eller transfett.

Väljer du en mörkare choklad utan smaksättning ger hjärnan signaler om mättnad, i motsats till det söta som signalerar ökat aptit.

Choklad med hög kakaohalt har en tyngre smak som är lite mer bitter. Det brukar ofta leda till att man glömmer bort att även den chokladen innehåller socker. Smaksatt choklad brukar innehålla mest socker. Ju högre kakaohalt, desto mindre socker innehåller den. 90% choklad innehåller ungefär hälften så mycket socker som 70% choklad. Även mörk choklad innehåller många kalorier.

Rischoklad - så gör du

Ingredienser:

  • 250 g mörk blockchoklad (ju högre kakaohalt desto mindre socker)
  • Puffat ris (välj själv hur mycket du vill använda, ju mindre puffat ris desto kladdigare rischoklad)

Innehållsförteckning mörk blockchoklad och puffat ris:

250 g mörk blockchoklad från Fazer:

  • Energi: 1340 kcal
  • Fett: 80 g
  • Varav mättat fett: 50 g
  • Kolhydrater: 132,5 g
  • Varav sockerarter: 125 g
  • Protein: 11,25 g
  • Salt: 0,25 g

250 g puffat ris

  • Energi: 370 kcal
  • Fett: 0,1 g
  • Varav mättat fett 0,05 g
  • Kolhydrater: 87 g
  • Varav sockerarter: 0,5 g
  • Fiber: 1 g
  • Protein: 6,5 g
  • Salt: 0,01 g
Annons

Så gör du:

  • Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad
  • Låt svalna så att chokladen inte är alldeles för varm
  • Häll sedan i rispuffarna i chokladen. Rör om
  • Klicka ut små “klickar” på ett bakplåtspapper
  • Ställ sedan in i kylen för att stelna i någon timme
  • Sedan är det bara att njuta av din rischoklad! Mums!

Relaterade artiklar:

Chokladkaka i mugg (mugcake)

Chokladjordnötssås

Chokladproteinbollar

Choklad- och kokospannkakor

Annons