Annons
Annons

7 orsaker till varför dina muskler slutat växa

Många upplever efter några månaders träning att man inte utvecklas mer. Man stannar i muskeltillväxten fastän man tränar lika hårt som tidigare. Nedan finns 7 orsaker till varför dina muskler slutat växa.

1. Du tränar för hårt

Tränar du för hårt, kan dina muskler sluta växa. Varje gång du tränar dina muskler intensivt bryter du ner dem. Dina muskler behöver därefter återhämtning ifrån nedbrytningen som du orsakat genom den hårda påfrestningen. Därför ska du bara träna dina muskelgrupper en eller max två gånger i veckan.

2. Du tränar för lång tid

Du ska träna intensivt men håll dig inom ramen för en timme. Efter 45 minuters intensiv träning är dina kortisolhalter väldigt låga. Kortisol är ett hormon som är känt för att nedbryta muskelceller.

3. Du sover för lite

För att få en tillfredsställande muskelutveckling krävs bra återhämtning och vila. Musklerna växer när man sover och det är därför nödvändigt att sova minst 8 timmar om dagen om du tränar hårt.

4. Du dricker för mycket alkohol

Konsumerar du mycket alkohol, kan dina muskler brytas ner och det är svårt att återhämta sig. All kroppens energi går åt till att ta hand om alkohol som är ett gift för kroppen.

muskler slutat växa - alkohol
Foto: erik – stock.adobe.com

5. Ändra dina träningsrutiner

Musklerna vänjer sig vid en sorts träning om du kör samma hela tiden. Då kan de sluta utvecklas. Det är alltid bra att chocka kroppen med nya övningar och sätt du utför övningarna på. Du bör variera varje 6:e till 8:e vecka för att få en tillfredsställande muskeltillväxt.

6. Du överbelastar inte dina muskler tillräckligt

För dålig belastning på musklerna, leder till utebliven muskeltillväxt. Musklerna måste överbelastas och brytas ner för att sedan byggas upp och bli större. Antingen måste du lägga på mer vikt eller utföra fler repetitioner så du blir riktigt slut.

7. Du äter för lite

Det kan hända att du äter för lite och framför allt äter för lite protein. För att bygga muskler måste du tillfredsställa ditt energibehov och ha tillräckligt med protein i kosten så dina muskler kan växa. Kom ihåg att protein är byggstenarna för musklerna som måste finnas för att utveckla muskler. Om du inte tror dig få i dig tillräckligt med protein kan du alltid komplettera med ett proteintillskott.

muskler slutat växa - kost
Foto: kirillvasilevcom – stock.adobe.com

De 7 orsakerna som nämnts ovan är några av de vanligaste orsakerna till varför muskeltillväxten uteblir. Detta trots att man tränar lika hårt som tidigare eller, till och med, hårdare.

Annons