Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum
vegetarisk kost

Träning och vegetarisk kost

Att vara en följdriktig vegetarian kräver hård disciplin och bra planering, på samma sätt är det med träning om man vill få bra resultat.

Man kan dela upp vegetarianer i olika sorters fack. Det finns ”kött-vegetarianer” som undviker alla köttprodukter. Det finns ”pseudo-vegetarianer” som undviker kött, kyckling och höns men kan ibland tänka sig att äta fisk och har inte några problem med djur produkter. Sedan finns det dem som är renodlade vegetarianer som undviker alla produkter som innehåller något från djuren.

Eftersom det inte är någon skillnad i att bygga muskler som vegetarian eller som icke-vegetarian så behöver vi inte gå in på några specifika övningar för respektive grupp. Båda kostgrupper har lika lätt eller svårt för att få ut kondition, styrka och muskelmassa från träning.

Till att börja med kan vi gå tillbaka hur man egentligen bygger muskler. När vi utför övningar bryter vi ner muskelcellerna som sedan får reparera sig själv efter den skadan vi orsakat dem. För att detta ska ske effektivt behöver våra kroppar stora mängder protein som hjälper till att bygga upp musklerna igen efter träningen när vi brutit ner dem.

Det är här utmaningen kommer för dem som är vegetarianer och vill få ut så mycket som möjligt från träningen. För att få i sig stora mängder protein krävs det att man äter köttprodukter vilket en vegetarian inte kan. Det är dock inte omöjligt att få i sig stora mängder protein fastän man är vegetarian. Genom att konsumera soja-produkter som innehåller stora mängder protein och är likvärdigt med det som finns i kött kan man få muskler och återhämta sina muskler likt en som är icke-vegetarian. Soja innehåller alla de 8 aminosyrorna som är nödvändiga för att dina muskler ska återhämta sig efter nedbrytningen. Vegetarianer som tränar skall inta sitt protein från soja-produkter för att få i sig tillräckligt.

Soja innehåller l-glutamin som är en viktig aminosyra för återuppbyggnaden av dina muskler. Soja finns också i många olika sorters former så som tofu, miso, soja pulver och soja mjölk. Soja mjölk är speciellt bra eftersom du kan använda det som en ersättare till vanlig mjölk till exempel i din matlagning.

Nötter, solrosfrön och mandel är också viktiga livsmedel för den som är vegetarian. Dessa livsmedel innehåller mycket protein och bra fetter som behövs till din kropp och för att du ska få ha kvar din goda hälsa.

Det är viktigt att man ser till att få i sig alla de vitaminer och mineraler som krävs för att stanna vid en god hälsa. Det finns multivitaminer där man får i sig dagsbehovet av de mineraler och vitaminer som krävs, men bäst är givetvis att få det genom den vanliga kosten. Det du bör kolla efter är vitamin B12 som oftast bara finns i djurbaserade produkter.

Håll en bra vegetarisk kost och se till att få i dig alla mineraler och vitaminer som krävs för dig så ska du se att det går utmärkt att träna som vegetarian.

Fitness Videos

Relaterade produkter

 • PURE RECOVERY JORDGUBB fitnessup

  PURE RECOVERY

  Optimera återhämtningen för bättre träningsresultat! PURE RECOVERY innehåller...

  159 kr Köp
 • PURE CAFFEIN fitnessup

  PURE CAFFEIN

  För dig som behöver extra ork och mental...

  149 kr Köp

7 Comments

 1. Kristin

  17 juli 2010 at 13:31

  Några kommentarer bara (från en legitimerad dietist).
  För det första, kött-vegetarianer? Som vegetarian äter man inte kött per definition, däremot inkluderar somliga ägg (ovo-vegetarianer) och andra inkluderar mjölkprodukter (lakto-vegetarian) eller båda i kombination (lakto-ovo-vegetarianer). Veganer/”strikta vegetarianer äter inga djurprodukter. Många som äter vegetarisk kost gör detta av djuretiska skäl och undviker därför också alla slags djurprodukter.
  För det andra. Det krävs INTE enorma mängder protein för att bygga muskler och ingenting tyder på att en vanlig vegetarisk kost innehåller för lite protein. I själva verket äter de flesta blandkostare mer protein än nödvändigt. Protein i överskott gör inte muskler större, det är ju träningen som ger den effekten och behovet av protein är endast lätt förhöjt, men inte högre än den mängd de allra flesta får i sig utan problem. Protein i överskott kan inte lagras utan används som källa till energi.

  De flesta livsmedel innehåller en viss mängd protein och olika typer av aminosyror (proteinets byggstenar) och i en varierad vegetarisk kost tillgodoses behovet av alla nödvändiga aminosyror för att bygga kroppsprotein. Man behöver alltså inte leva på bara produkter från sojabönan, men den har dock en särställning bland vegetabilierna som ovanligt proteinrik och med bra aminosyrasammansättning.
  Det räcker att utgå från ex den gamla hederliga ”tallriksmodellen” och istället för kött äta bönor/sojaprodukter/nötter/frön/quorn etc för att tillgodose proteinbehovet även för tränande vegetarianer.
  För det tredje. B12 finns inte ”oftast” utan ENDAST i animalier. Veganer är därför riskgruppen för brist i sammanhanget eftersom det finns gott om detta vitamin i mjölk och ägg.

  • lostshieldmaid

   22 maj 2016 at 17:34

   Vegetarianer för mig är dom som inte äter ”djurest kött”… men att äta ägg och mjölk har ju inget med djurets kropp och döda att göra.
   Så mjölk och ägg tycker jag man bör äta.

 2. Ida

  22 mars 2012 at 14:58

  Du är dietist, men den utbildning som är utformad enligt den klassiska tallriksmodellen och många andra myter.

  Many people say that the only foods which contain vitamin B12 are animal-derived foods. This also is untrue. No foods naturally contain vitamin B12 – neither animal or plant foods. Vitamin B12 is a microbe – a bacteria – it is produced by microorganisms. Vitamin B12 is the only vitamin that contains a trace element – cobalt – which gives this vitamin its chemical name – cobalamin – which is at the centre of its molecular structure. Humans and all vertebrates require cobalt, although it is assimilated only in the form of vitamin B12.

  B12 synthesis is known to occur naturally in the human small intestine (in the ileum), which is the primary site of B12 absorption. As long as gut bacteria have cobalt and certain other nutrients, they produce vitamin B12.

 3. Daniel

  11 september 2012 at 11:46

  jag kan då inflika, då jag varit vegetarian i 12 år, är utbildad kock och med diverse kostutbildningar i ryggen, att vitamin B12 som det nu talas om, ENBART finns i animaliska produkter, som tidigare påpekats.

  MEN, i jorden finns förstadiet till vitamin B12, och om man istället för att skala morötter och potatis etc, borstar rent dem, så får man med sig detta förstadie i maten, vilket sedan omvandlas till B12 i kroppen

 4. Thomas Mavian

  15 juni 2013 at 17:50

  B12 enbart från djur?!? Dietister och kockar, läs på vad som finns i syrade grönsaker.

  Bra artikel för övrigt.

 5. Daniel

  12 augusti 2013 at 09:47

  Thomas hur menar du då?

  Att maten är berikad med B12 är inte detsamma som att det är naturligt förekommande.
  Fakta är att det är skillnad mellan aktivt och analogt B12. Den aktiva formen kan enbart framställas av mikroskopiska bakterier. Vitamin B12 finns i små men tillräckliga mängder i en animalisk kost. Det har diskuterats huruvida vissa alger och groddar skulle kunna innehålla små mängder av vitaminet, men det anses idag inte finnas några tillförlitliga vegetabiliska källor.

  Vad man däremot vet är att B12 finns i jorden. B12 finns således på icke skalade och rengjorda grönsaker.

 6. Maja

  4 december 2016 at 13:03

  Alltså är man så okunnig om vegetarisk kost att man inte ens känner till begreppen för olika kosthållningar där man utesluter alla/vissa animalier eller inte tycks känna till hur man kombinerar livsmedel för fullvärdigt protein utan tror att man måste äta en massa sojaprodukter, ja då kanske det är bättre att avstå från att uttala sig i ämnet. Det blir liksom lite pinsamt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Annons