Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum

Varför styrketräna?

Okej, vi får anta att du är inne på den här sidan och läser den här guiden för att du är intresserad av styrketräning.

Antingen tränar du redan och vill bli bättre på att träna, eller så har du inte tränat förut men vill gärna börja. Eller du kanske inte ens VILL börja, men du har hört av en vän, din läkare, i ett tv-program eller läst i en tidning att du borde börja träna.

Hursomhelst, här är du nu! Så varför ska man då styrketräna? Vi har valt att dela in de eventuella fördelarna med styrkeräning i tre kategorier:

1Hälsa

hälsofördelar styrketräning
Minskad risk för typ 2 diabetes, ökad bentäthet och bromsat åldrande är några hälsofördelar med styrketräning

Det här är förmodligen ingen nyhet för de flesta: Det är nyttigt att träna. Men på vilket sätt? Vi börjar med de generella hälsofördelarna:

Minskad risk för typ 2 diabetes:

 • Med kontinuerlig styrketräning minskar risken för typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Ökad bentäthet:

 • Med rätt typ av styrkeräning kommer benen i din kropp att öka i densitet och bli hårdare, det vill säga minska risken för benskörhet som de flesta råkar ut för senare under livet (och vissa tyvärr tidigare än så på grund av en inaktiv livsstil.

Bromsat åldrande:

 • Ja, eller rättare sagt att man bromsar de negativa fysiologiska effekter på kroppen som åldrande och den naturliga inaktivitet som det ofta leder till, orsakar. Man har en starkare kropp som orkar mer och längre, helt enkelt.

2Prestation

Oavsett om man helt enkelt bara vill KÄNNA sig starkare eler faktiskt också BLI starkare i vardagen eller i andra fysiska aktiviteter kommer styrketräning, rätt utförd, såklart att GÖRA dig starkare.

Allt ifrån att kunna lyfta tunga saker från golvet utan att få ont i ryggen, till att få mer spänst i löpsteget eller slå hårdare med golfklubban.

3Utseende

Okej, vi ska inte sticka under stol med att många styrketränar för att de vill se snyggare ut på stranden. Att kunna forma om kroppen efter önskemål och ”skultpera” sitt utseende är något man använt styrkeräning till under lång tid.

utseende styrketräning
Att kunna forma om kroppen efter önskemål och ”skultpera” sitt utseende är något man använt styrkeräning till under lång tid.

Vissa vill kanske ha en större rumpa, andra vill se mer atletiska ut med bredare axlar och mer framträdande bröstkorg, och några vill kanske hålla sig smala men samtidigt ha snygga armar med lite konturer under huden.

4...”All of the above”

MEN, det fina med kråksången här är att vi egentligen inte behöver välja. Rätt träning kan ge ALLA de här effekterna, och det är heller inte särskilt svårt att komma igång. Och särskilt inte efter att du läst igenom den här guiden som inte bara lär dig varför du ska träna utan även hur och vad du ska träna beroende på din egen målsättning och dina egna förutsättningar.

Fitness Videos

Relaterade produkter

 • PURE RECOVERY JORDGUBB fitnessup

  PURE RECOVERY

  Optimera återhämtningen för bättre träningsresultat! PURE RECOVERY innehåller...

  159 kr Köp
 • PURE VITAMIN D fitnessup

  PURE VITAMIN D

  Den livsviktiga vitaminen från solen, om du bara...

  169 kr Köp

2 Comments

 1. erik

  9 januari 2015 at 23:56

  Bra skriven artikel!
  Upptäckte dock ett stavfel i slutet som jag ville tipsa om: ”berodende”

  • Profile photo of Jakob Richloow, Redaktör

   Jakob Richloow, Redaktör

   10 januari 2015 at 00:37

   Hej Erik, tack för påpekandet. Vi skyller på sena kvällar framför datorn och dåliga rättstavningsprogram. ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Annons