Annons
Annons

Hantellyft åt sidan

Muskelgrupp och syfte

Hantellyft åt sidan är en friviktsövning som kräver att du tänker på din kroppshållning. Övningen är dessutom en isolationsövning som stärker hela axelpartiet med fokus på utsida axlar. Den hjälper dig också att förbättra ditt rörelsemönster i skulderpartierna. Axelövningen hjälper dig alltså att lyfta med bra hållning utan att samtidigt ”shrugga” på axlarna. Om du utför övningen korrekt från början till slut, kan även bålen och övre rygg dra nytta av den, samt armar och nacke efter några set.

Utförande Hantellyft åt sidan

Ställ dig rakt upp med en hantel i vardera hand. Se till att dra ihop skulderbladen och tryck fram bröstet. Armarna ska vara något böjda och hantlarna skall vara precis framför låren en bit ifrån varandra med handflatorna vända mot varandra. Böj en aning på knäna. Med något böjda armbågar lyfter du hantlarna åt sidan tills armbågarna är i samma höjd som axlarna. Stanna kvar ett ögonblick vid toppositionen och återgå sedan kontrollerat till utgångspositionen och upprepa övningen.

Tips

Tänk på att armbågarna ska vara låsta under hela rörelsen och håll armarna så rakt som möjligt. Utför övningen i en kontrollerad och långsam rörelse istället för att tappa kontrollen, då detta kan leda till skador och sämre resultat.

Utförande och muskelkarta

hantellyft åt sidan utförande                     hantellyft åt sidan muskelkarta

Annons

Alternativa övningar

Annons