Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum

Magträning för alla

Effektiva maskiner och 500 hundra situps per dag. Det är vad man får höra från Hollywood-stjärnorna som effektiva metoder för att träna magmusklerna. Faktum är att magmusklerna varken behöver eller ska tränas mer än någon annan muskel på kroppen. Ändå envisas vi alltid med att träna magen extra mycket och extra flitigt.

I tron om en snabb förändring av sin mages utformning köper många olika prylar som ska få fram magmusklerna på två veckor. Som skrivits i många tidigare artiklar så är det naturligtvis bluff och fungerar inte som utlovat. Det finns bland annat apparater som fästs på magen och ger ifrån sig elektroniska impulser som säljs genom olika tv-shoppar. Tycker du det känns som det fungerar?

I en studie från Department of Exercise and Sport Science på University of Wisconsin gjorde man ett test bland 16 olika människor som blev indelade i två olika grupper. Den ena gruppen fick elektroniska impulser på magpartiet medan den andra gruppen var utan. Resultatet var inte överraskande, de som hade använt elektriska impulser på magen visade ingen som helst skillnad varken förlorat kroppsfett, uppbyggd muskelmassa eller definition av musklerna. Så du som funderar på att köpa en ”electronic ab-musclenizer”, gör inte det.

För att få fram magmusklerna krävs träning. Sedan måste du bli av med fettet på magen för att magmusklerna ska bli synliga. Man kan inte förbränna fett enbart på magen eftersom man inte kan påverka vart kroppen hämtar energi (fett) ifrån.

Träna nedre och övre magen
Magmuskeln, eller Rectus Abdominis består av en enda muskel, när du gör exempelvis situps tränar du magmuskel och kan inte påverka om du tränar nedre eller övre magen. Har du fyra eller sex magrutor beror det förmodligen på dina gener och inte på din träning. Vissa har fyra och andra sex, det är inget man kan ändra på genom träning.

Kosmetik eller funktionalitet
Faktum är att magmuskulaturen inte bara är till för det kosmetiska hos en människa. Magmusklerna är bra och viktiga stabilisatorer för övriga kroppen och en stark mage krävs även i andra styrkeövningar. Genom att ha en stark mage kan man förhindra skador i ryggen.

Effektivaste magträningen
I en studie med stöd från American Council on Exercise på San Diego University studerade man vilken av de 13 vanligaste magövningarna som var effektivast. Det visade sig att crunches på boll var det säkraste och effektivaste bland deltagarna. Oavsett vilken eller vilka övningar du väljer att göra för din magträning så kommer det ge resultat om du har tålamod. Det effektivaste är att du gör dina övningar planerat och rutinerat samt att du låter dina magmuskler få vila, precis som dina övriga muskler. Övningar som benlyft och crunches har fungerat i alla tider och gör så även idag. Känns det för lätt med vanliga crunches kan du ta en viktplatta bakom huvud så får du mer motstånd.

Tänk på att även hur mycket du än tränar så kommer inte dina magmuskler synas förrän du har blivit av med underhudsfettet på magen. Det är sannolikt den största anledningen till varför magmusklerna inte syns hos många.

Magövningar

1. Bryggan

Lägg dig på en mjuk matta och placera dig med rumpan i marken och knäna lätt böjda. Lyft upp rumpan så att du får 90 grader mellan smalbenen och låren. Håll uppe i samma position 3-5 sekunder och återgå till utgångsläget.

Magövningar, bryggan

 

2. Cyklingsmanövrering

Ligg rakt ner på med din rygg pressad mot golvet. Sätt dina ben i 45 graders position och händerna bakom huvudet. Gör sedan samma rörelse med benen som när du cyklar och rör din vänstra armbåge till ditt högra knä och sedan din högra armbåge till ditt vänstra knä.

Magövningar, cyklingsmanövrering

 

3. Benlyft

Lägg dig ner på rygg på en bänk så att du har rumpan precis utanför bänken och benen fritt hängande i luften. Lyft sedan benen uppåt så att de kommer i 90 grader och återgå till utgångsläget och upprepa sedan övningen.

Magövningar, Benlyft

 

4. V-up

Lägg dig ner med ryggen mot golvet eller matten och håll händerna ovanför huvudet. Res benen samtidigt som du reser bålen och sträck dig mot fötterna med händerna. Gå tillbaka till ursprunglig position och upprepa övningen.

Magövningar, V-up

Fitness Videos

Relaterade produkter

 • PURE RECOVERY JORDGUBB fitnessup

  PURE RECOVERY

  Optimera återhämtningen för bättre träningsresultat! PURE RECOVERY innehåller...

  159 kr Köp
 • PURE VITAMIN fitnessup

  PURE VITAMIN

  Säkerställ att kroppen får de viktiga näringsämnen den...

  179 kr Köp

12 Comments

 1. Jan

  1 december 2009 at 19:22

  Värkar väldigt rimligt det där Mvh Jan Åland

 2. Banan

  17 januari 2010 at 23:15

  Håller med

 3. Jakob

  29 juli 2010 at 10:52

  Dom här övningarna, hjälper dom med att ta bort fettet eller är det för att träna magmusklerna?

  / J

  • Jonatan

   7 september 2016 at 13:12

   Hur vore det om någon faktiskt läste artikeln innan man kommenterade?

   Står klart och tydligt att synliga magsmukler betyder mindre fett på kroppen.

   Fixas i huvudsak med anpassad kost till ditt energibehov (är underförstått även om artikeln inte fokuserar på den) och kompletteras med träning. Lägg därtill en hälsosam livsstil (läs sömn, minskad stress) för ge kroppen rätt förutsättningar hormonmässigt för att optimera fettförbränning.

   Som artikeln nämner är det inte möjligt att punktförbränna fett genom att fokusera på en viss muskelgrupp.
   Däremot kan man använda sig av mer krävande övningar som antingen engagerar större muskelgrupper eller rentav så många som möjligt t ex funktionell övningar; också s k ”basövningar”. Träningen bör dock i huvudsak vara funktionell , dvs den skall anpassas efter din kropp, (då ingen muskelgrupp arbetar effektivt ensam och varje kropp är unik)

   En duktig sjukgymnast kan hjälpa dig med detta, då en gyminstruktör oftast utgår från en helt balanserad och frisk kropp. Detta kan inte gymmaskiner ge dig.

   Lämpligaste redskapet är kroppen som belastning, I andra hand fria vikter, Maskiner med kabeldrag är de enda som kan vara till hjälp i funktionell träning alt. träningsband av god kvalitet.

 4. Stefan

  5 september 2010 at 14:27

  Tycker det är väldigt viktigt med benen, utför du dom på fel sätt kan du få ovanor att äta lite för mycket. Har vårt för mig att formulera, men hoppas på det bästa så kommer det nog gå bra.

 5. Erik

  5 september 2010 at 14:30

  Jag har tästat på dom här övningarna i cirka 4 månader nu och har fått resultat som aldrig förr. jag går nu runt med ett 6 pack på magen och är riktigt nöjd med resultaten. Så ge inte upp!

 6. isa

  31 oktober 2010 at 11:21

  hur många ska man göra när man tränar? :)

  • Du trodde

   12 mars 2014 at 16:51

   1000000000

 7. samuel

  29 december 2011 at 20:59

  är det bra träning för att få bort fett eller för bara vanlig magträning?:)

 8. Eva

  16 augusti 2012 at 17:16

  Jag spelar i elitserien i volleyboll och vad jag märkt så är dessa övningarna kassa.
  Testa plankan, sidoplankan osv, för bättre resultat!

 9. Lisa

  31 mars 2013 at 11:13

  Hur många repetioner, hur många gånger i veckan och så kör man ? Jätte tacksam för svar!

 10. Johan

  29 maj 2013 at 16:41

  Hej!

  Har en fundering om dessa apparater som ger elektrisk stimulans för muskler.
  Jag sitter still i en maskin mesta tiden av min arbetsdag. Har märkt att det är inte bra
  för mina magmuskler, de blir slappa. Magen arbetar knappt något när man sitter still.

  Kan det då vara bra att använda sig av en sådan elektronisk magtränare för att aktivera
  magen även när man sitter still. Jag är inte ute efter att få snygga muskler, det fixar jag på gymet.
  Jag vill att magen ska ha en bra hållning.

  Med vänlig hälsning,
  Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Annons