Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum

Antioxidanter kan förbättra din återhämtning

Antioxidanter har en viktig uppgift i kroppen. Med hjälp av antioxidanter förebyggs oxidation i cellerna och skadliga fria radikaler, eller giftiga ämnen, hämmas.

Innehållsförteckning:

 1. Vad är antioxidanter?
 2. Vilken uppgift har antioxidanter i vår kropp?
 3. Antioxidanter och träning

Denna guide lär dig:

 • Vad antioxidanter är och i vilka livsmedel du finner dem
 • Antioxidanters påverkan på kroppen
 • Hur ett tillskott av antioxidanter kan främja ditt träningsresultat

1. Vad är antioxidanter?

Antioxidanter har en viktig uppgift i kroppen. Med hjälp av antioxidanter förebyggs oxidation i cellerna och skadliga fria radikaler, eller giftiga ämnen, hämmas. En del enzymer, vitaminer och mineraler benämns som antioxidanter.

Vilket kosttillskott passar dig?

  male
  Man
  female
  Kvinna
  male
  Tonåring
  male
  20-39
  male
  40+
  male
  Gå ner i vikt
  male
  Bygga muskler
  male
  Optimal Hälsa
  male
  Prestation

  Det finns en rad kroppsegna antioxidanter och sådana som vi tillför kroppen via kosten. Glutation, urinsyra, Q10 och coenzym är exempel på kroppsegna antioxidanter. Kroppen vill med hjälp av antioxidanter binda de fria radikalerna för att motverka uppkomsten av sjukdomar som kan ske vid en överproduktion av radikaler. Cancer sägs kunna uppstå på grund av för höga doser av giftiga ämnen. C-, A- och E-vitamin ingår i gruppen antioxidanter precis som vitamin B5 och B2.

  De mineraler som har antioxidantiska egenskaper är bland annat zink, koppar, magnesium, selen och mangan.

  2. Vilken uppgift har antioxidanter i vår kropp?

  Antioxidanter har en skyddande effekt i kroppen. De motverkar uppkomsten av reaktiva syreföreningar som leder till oxidation i cellerna. De kroppsegna antioxidanterna hämmar oxidationen samt reparerar celler som skadats av giftiga ämnen.

  Kroppen kräver syre för att fungera men när vi förbränner syret uppstår en hel del fria radikaler. Antioxidanter ser till att neutralisera dessa och ser till att doserna av giftiga ämnen inte blir för stora i vårt inre. För att celler ska fungera på ett optimalt sätt måste det råda balans mellan uppkomsten av dessa reaktiva syreföreningar och neutraliseringen av desamma. Cellerna förblir vitala och starka med hjälp av antioxidanter.

  När vi stressar eller äter mat som inte är bra för oss bildas giftiga restprodukter i kroppen och mängden fria radikaler ökar. Genom att äta mer livsmedel som är rika på antioxidanter kan kroppen enklare motverka de giftiga ämnena. Av de icke kroppsegna antioxidanterna är vitamin C och E samt selen och Q10 extra viktiga att få i sig.

  Vitamin C hittar man i frukt och grönt samt bär. Bröd, groddar, fisk och vegetabiliska oljor är rika på vitamin E. Selen motverkar de fria radikalerna i samverkan med ett enzym och ökade mängder selen som återfinns i ägg, kött och mjölkprodukter. Rödvin, lök och te innehåller mycket Q10.

  3. Antioxidanter och träning

  I tränings- och forskningssammanhang sägs ett tillskott av antioxidanter kunna hämma åldrande, sjukdomar samt minska muskelstelhet och reducera mjölksyra.

  Mjölksyra är en restprodukt som verkar nedbrytande och ett ökat intag av antioxidanter kan minska produktionen av mjölksyra. Forskare menar att skador på kroppens celler på grund av oxidation kan ha en direkt negativ påverkan på vårt åldrande, immunförsvar och nervsystem. Dessa oxidationsskador kan i värsta fall ge uppkomst till problematiska hjärt- och kärlsjukdomar, funktionsstörningar i hjärnan samt ett nedbrutet immunförsvar som gör oss mindre motståndskraftiga mot virus och bakterier.

  Livsmedel och kosttillskott rika på antioxidanter kan hämma allt från allergier, toxiner samt stimulera en ökad kroppsvärme, fettförbränning och viktminskning. Grönt te och rött vin är till exempel två riktiga superkällor berikade med massor av antioxidanter.

  För dig som tränar mycket kan grönt te vara en smidig väg till en förbättrad hälsa, matsmältning och minskad inlagring av fett.

  Ett rejält tillskott av antioxidanter kan resultera i en ökad fettförbränning och kan på så sätt göra att du snabbare når dina träningsmål.

  Se över ditt intag av livsmedel rika på antioxidanter och ät gärna ett kosttillskott om du inte har en fullt så varierad kosthållning som du önskar.

   

  Fitness Videos

  Relaterade produkter

  • PURE OMEGA 3 fitnessup

   PURE OMEGA 3

   Förbättra hälsa och välmående med de livsviktiga fettyrorna!...

   149 kr Köp
  • PURE VITAMIN fitnessup

   PURE ZMA

   Optimera sömn och prestation med ZMA, en kombination...

   198 kr Köp

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Annons