Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum

Tillskott av glutamin för maximalt träningsresultat

Glutamin är en aminosyra och ett kosttillskott som ger snabbare återhämtning och bättre träningsresultat. Glutamin kan även maximera dina glykogenlager.

Innehållsförteckning:

 1. Vad är glutamin?
 2. Fördelar med glutamintillskott
 3. Glutamintillskott vid träning

Denna guide lär dig:

 • Vad glutamin är och dess funktion i kroppen
 • Fördelar med glutamintillskott
 • Glutamintillskott och dess påverkan vid träning

1. Vad är glutamin?

Glutamin är en aminosyra och produceras som en form av kosttillskott för en snabbare återhämtning och ett bättre träningsresultat. Glutamin ingår i den grupp av totalt 20 olika aminosyror som krävs för kroppens proteinuppbyggnad. Förutom att vara en byggsten i proteinsyntesen reglerar glutamin även syrabalansen i kroppen och är samtidigt en energikälla för kroppens celler.

Vilket kosttillskott passar dig?

  male
  Man
  female
  Kvinna
  male
  Tonåring
  male
  20-39
  male
  40+
  male
  Gå ner i vikt
  male
  Bygga muskler
  male
  Optimal Hälsa
  male
  Prestation

  Kroppen producerar glutamin på egen hand vilket innebär att aminosyran inte är essentiell, eller livsnödvändig, men den har en rad positiva fördelar. Det återfinns små mängder glutamin i vissa livsmedel som exempelvis kyckling, fläsk- och nötkött, vilt, yoghurt, grönsaker och ägg, men då framförallt i rå och obehandlad form.

  Lider man av glutaminbrist kan man drabbas av försämrat minne och koncentration, depression och beteendeförändringar. Bantning, anorexi, Parkinsons och mag- och tarmsjukdomar kan leda till glutaminbrist.

  2. Fördelar med glutamintillskott

  Tränar du regelbundet och relativt tufft kan du dra nytta av ett extra intag av glutamin. Din muskeltillväxt och återhämtning kan främjas av glutamintillskott och det sägs även att personer som råkat ut för en olycka eller opererat sig kan dra nytta av aminosyrans goda egenskaper. De glutaminmängder som kroppen själv producerar är tillräckliga under normala omständigheter men ett tillskott har visat sig nyttigt vid situationer som stresspåslag, sjukdom, bantning och hård träning.

  Ett tillskott av ämnet och dess verkan på diverse nödvändiga processer i kroppen kan leda till ett snabbare tillfrisknande vid sjukdom och skador och brister kan förhindras vid tuff träning. Glutamin kan även påverka tillväxthormonerna och ge ett maximalt glykogenlager i dina muskler, något som reducerar risken för att du blir övertränad eller råkar ut för förslitningsskador. Glutamin stärker även kroppens immunförsvar och är därför ett bra verktyg för dig som har lätt för att drabbas av infektioner.

  3. Glutamintillskott vid träning

  Glutamin säljs som rent tillskott och finns i form av glutaminkapslar, glutaminpulver och glutamintabletter. Det har i regel en något söt smak och är därför lätt att använda och inta. På marknaden benämns tillskott av glutamin ibland som L-Glutamin vilket syftar på en fri version som enklare tas upp av blodet.

  På grund av aminosyrans många positiva egenskaper, och framförallt dess påverkan på kroppens muskeltillväxt, återhämtning och immunförsvar, är glutamintillskott mycket populärt inom styrketräning och tyngdlyftning. För dig som aktivt bygger muskler kan ett tillskott av glutamin vara riktigt verkningsfullt.

  Glutamin är den aminosyra som utgör den största delen av våra muskler och ett tillskott av glutamin kan göra att du får fylligare och kraftigare muskler. Härliga effekter som kroppsbyggare dragit nytta av länge!

  Sysslar du med intensiva och långvarigt krävande sporter som simning, cykling och löpning kan glutamintillskott vara nyttigt då kroppens egna mängder snabbt förbrukas. Prova för snabbare muskelåterhämtning och ökad uthållighet.


  Dosering av glutamintillskott bör ligga mellan tio till tjugo gram. För extra snabbt upptag bör du inta tillskottet på tom mage. Det går bra att blanda ut glutaminpulver i juice eller vatten för enklare intag, dock ska du undvika varma drycker då aminosyran bryts ner av värme.

  Precis som med andra tillskott är glutamin och dess effekter högst personlig. Ökade nivåer av glutamin kan ha stora effekter på ditt resultat eller så kanske du inte märker någon större skillnad. Det är inte skadligt att äta tillskott av glutamin så du kan alltid prova och se vad aminosyran kan göra för dig och din träning.

  Relaterade produkter

  • PURE CREATINE fitnessup

   PURE CREATINE

   Marknadens mest effektiva kosttillskott för dig som vill...

   149 kr Köp
  • PURE BURN fitnessup

   PURE BURN

   Kosttillskottet för dig som vill skala bort det...

   249 kr Köp

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Annons