Annons
Annons

Kostschema med lågt GI

GI-metoden fungerar bra för dig som vill komma i form snabbt och gå ned i vikt utan att banta eller utesluta kolhydrater eller fett helt. Förkortningen betyder Glykemiskt Index. Att följa ett kostschema med lågt GI innebär att du mäter hur snabbt olika typer av kolhydrater bryts ned av kroppen. 

GI-metoden uppfanns 1981 som en hjälpreda för diabetespatienter. Man presenterade alltså ett kostschema med lågt GI för att diabetespatienter lättare skulle kunna balansera sitt blodsocker. Ett högt GI gör att kolhydraten bryts ned snabbt, och ett lägre GI att den bryts ned långsammare. Äter man för mycket snabba kolhydrater med högt GI kommer ens blodsocker stiga och sjunka snabbt och göra att man blir hungrig snabbare och oftare.

Varför ska man äta enligt GI?

Målet är att äta mat med lågt GI så att man håller sig mätt längre, slipper att småäta och tappar vikt. Ditt blodsocker hålls även på en nästintill konstant balanserad nivå, vilket definitivt är ett plus.Men hur vet man vad som har lågt GI och vad man ska äta mer eller mindre av?

Vi har sammansatt ett komplett kostschema med fokus på GI som ger dig riktlinjerna du behöver för att följa metoden och gå ned i vikt på ett snabbt, säkert och hälsosamt sätt.

Börja med GI-metoden

Vi föreslår att du rivstartar med ditt kostschema med lågt GI. Det kommer att göra att du sätter igång din förbränning rejält och resultaten kommer kort därefter.

Du utesluter under start många fler kolhydrater än under en vanlig GI-metod och det är egentligen för att din kropp ska få något av en chock.

Du ska alltså bara äta såhär i en till två veckor. En sådan här snabbstart under för lång tid kan skada kroppen.

Ät mycket av:

  • Mjölkprodukter (aldrig light produkter, bara original)
  • Riktigt smör
  • Ägg
  • Fisk
  • Fågel
  • Skaldjur
  • Kött
  • Linfrön
  • Lök
  • Tomat
  • Broccoli
  • Squash
  • Spenat

Du kan också äta detta, men i en begränsad mängd:

  • Frukt (max 1 om dagen)
  • Linser
  • Bönor
  • Linser
  • Vete och havrekli
  • Nötter

Fortsättning efter 1-2 veckor

Att hålla ett kostschema för lågt GI är egentligen väldigt enkelt. Det kräver alltså inte uteslutande av alla kolhydrater. Det är bara något du kan göra under 1-2 veckor i början (likt LCHF) för att få upp förbränningen snabbt. Annars går hela principen ut på att du byter ut alla snabba kolhydrater mot långsamma kolhydrater.

Långsamma kolhydrater är bättre för kroppen då de bryts ner långsamt och bidrar till en längre och bättre mättnadskänsla än snabba.

Långsamma kolhydrater som du kan äta:

Fullkorn-allting – fullkornsbröd, råris, quorn, quinoa eller annat frö-bröd.

En bra pointer är att äta kolhydrater med mycket kostfiber. De innehåller få kalorier, kan sänka kolesterolhalt, är bra för tarmfloran och ger lång mättnadskänsla. Kort sagt: kolhydrater med mycket kostfiber bibehåller ett lågt GI

Undvik kolhydrater som dessa

Fika, vitt bröd, godis, all snabbmat, vitt bröd, couscous, potatis, vanlig pasta.

Kolhydrater som ovannämnda ger en kort mättnadskänsla. De ökar dessutom suget för sötsaker och andra snabba kolhydrater.

Nyttiga fetter som du bör äta:

Fisk, skaldjur, avokado, valnötter, linfrön, rapsolja, kokosolja, solrosolja, mandlar, cashews, etc.

Ät inte dessa fetter:

Choklad, kokosfett, vispgrädde, matgrädde eller grädde i någon form, fet mjölk och smör.

Mer om GI-metoden här

Annons
Annons