Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum
Så tränar du med kettlebells

Högintensiv intervallträning, för dem som orkar

Dags att kuta som en galning i intervaller? Högintensiv intervallträning eller HIIT (High intensity intaval training) som det också kallas är en träningsform som är högst effektiv för fettförbränning.

HIIT är en form av träning där du presterar det maximala av din kropp. Du varvar korta intervaller på 20-30 sekunder allt vad du orkar med en tid av vila och upprepar sedan samma procedur. HIIT är ingen vanlig träning utan kräver väldigt mycket av individen som utför själva träningstekniken.

Fördelarna med HIIT jämfört med traditionell konditionsträning är många.

: : HIIT förbränner mer fett än någon annan träningsform både under utförande och att det tar dessutom längre tid för din kropp att återhämta sig vilket också gör att du ökar fettförbränningen efter träningen.

: : HIIT gör så att du ökar din ämnesomsättning (metabolism) vilket gör att din fettförbränning tilltar.

: : Studier har tydligt visat att man mister mindre muskler genom HIIT än genom traditionell viktminskning eller motionsträning. Därför lämpar sig HIIT mycket bra vid deff.

: : Genom HIIT ökar du ditt VO2 max (din maximala syreupptagningsförmåga) och kommer därför att uthärda större ansträngningar vad gäller konditionsövningar i framtiden.

: : HIIT har även visas sig ha anaboliska (uppbyggande) egenskaper. För dig som tränar styrketräning innebär det lättare att få en ökad mängd muskelmassa.

Hur utförs HIIT
HIIT kan du utföra i en mängd olika träningsformer. Du kan utföra HIIT som spinning, löpning, simning eller andra konditionsmaskiner.

Värm först upp med 10 minuters lättare träning som du själv känner dig bekväm i. Till exempel kan du jogga lugnt i 10 minuter innan du ger dig på intervaller. Sedan ger du ditt absoluta maximum i 15 sekunder till 30 sekunder, och vilar därefter i cirka 2 minuter. Sedan upprepar du tillvägagångssättet så mycket du orkar. Under tiden du vilar ska du helst vara aktiv genom att cykla lugnt på en spinningmaskin eller gå och sedan löpa under intervallerna beroende på vad du utför för sorts övning.

Övningarna är väldigt intensiva och ska helst inte utföras mer än 1-3 gånger per vecka. Se också till att du inte har någon annat konditions eller styrkekrävande varken innan eller efter ett HIIT-pass.

Om du tränar flera gånger i veckan och ändå vill få in träning med intervaller är det att rekommendera att du tränar på olika tider. Till exempel styrketräning tidigt och intervaller senare på dagen.

Inte för alla 
Högintensiv intervallsträning är hur som helst inte för alla typer av människor. Det krävs att du har någon fysisk bakgrund att stå på eftersom den är så pass krävande av personen som utför HIIT. Värt att göra är en hjärtundersökning innan man ger sig in på HIIT av den orsaken att man kommer upp i så höga hjärtslag.

För att kunna utföra HIIT bör man också vara psykiskt förberedd när man ska pressa max ifrån sin kropp. För det är verkligen riktigt jobbigt.

[tags]styrketräning, HIIT, fettförbränning, kondtionsträning[/tags]

Fitness Videos

Relaterade produkter

 • PURE RECOVERY JORDGUBB fitnessup

  PURE RECOVERY

  Optimera återhämtningen för bättre träningsresultat! PURE RECOVERY innehåller...

  159 kr Köp
 • PURE CREATINE fitnessup

  PURE CREATINE

  Marknadens mest effektiva kosttillskott för dig som vill...

  149 kr Köp

14 Comments

 1. Jonte

  2 oktober 2007 at 16:23

  Det är bra att du nämner att HIIT inte ska utföras av folk som har hjärtproblem. Eller att man går o kollar sig.. har sätt många artiklar som inte nämner detta. Det är riktigt bra och roligt men man ska också vara försiktig om man kör på för fullt, vilket man ska köra med HIIT!

 2. Daniel

  3 februari 2008 at 21:26

  Riktigt schysst, tack för den artikeln! ;)

 3. sebbe

  26 mars 2010 at 00:39

  Hejsan , tänkte bara höra hur länge man ska köra ? jag kör max-ot-cardio som är på 16 min intervall där man alltid ska köra bättre än förra träningen . Man ska altså alltid öka sträcka , brända kalorier mm varje gång. Är 16 minuter för kort för är helt slut efter dessa
  Mvh sebbe

 4. Nisse

  19 november 2010 at 20:07

  Det här är bara bästa träningsmetoden! Snabbt, skönt och fantastiska resultat. Ta några månader för att rampa upp träningen, sedan får du din belöning.

 5. Henrik

  25 februari 2011 at 11:32

  Tack verkligen bra info!

 6. sussi

  12 mars 2011 at 21:31

  Var just och körde intervaller. kände ett lätt hugg eller stick i bröstet och tänkte just att det kan vara bra att kolla sig. pulsen kom upp i 160 och jag är 41. är det för högt tro?

 7. Julia

  21 augusti 2011 at 02:22

  Hej, jag undrar liksom sebbe hur lång tid ett pass ska vara ungefär?

 8. Maria

  24 februari 2013 at 10:40

  Det står i artikeln ” upprepa tillvägagångssättet så mycket du orkar” det är nog tidsangivelsen. Tror inte går mycket mer än 30 minuter sedan kastar i alla fall jag mig på golvet.

 9. Angelica

  27 mars 2013 at 22:28

  Hej, om du vörjar med denna HIIT då. Går det bra om jag värmer upp med 10 minuters löpning o sedan springer för fullt i 30 sek o sedan vilar i 2 minuter o upprepar detta i 1 timme? :)

 10. Johan Karlsson

  5 maj 2013 at 17:08

  Pulsen jag kom upp i var 155 , har maxpuls på 189 så Sussi det är inte iinget fara ! Dock kan det vara lite skrämmande om man inte haft så hög puls innan som 160 , tänk dig de som cyklar eller lirar hockey som drar upp pulsen över 175 :D . Jag kör HIIT med kroppen och inte löper. Är ute efter helt annat än kondition. Mike chang tar upp Hiit väldigt bra på youtube.

 11. Robin Jönsson

  6 maj 2013 at 09:42

  Vad det gäller pulsen så är det precis som med allt annat. Det går inte att ta efter hur andra mäter upp. Det är högst individuellt och det finns många faktorer att ta hänsyn till.

  Jag har spelat handboll större delen av mitt liv. Därmed är jag van vid intervaller, trots att jag varit borta från sporten ett tag. Något jag alltid är noga med då jag börjar mina träningsperioder, det är att kolla mig själv lite. Detta gör jag genom att använda mig av pulsmätare på gymmets maskiner eller att jag tar min egna pulls. Jag antecknar pulsen och grad aktivitet. Exemeplvis – vad är pulsen INNAN jag börjat träna normalpuls? Vad är pulsen när jag går? Vad är pulsen när jag joggar alternativt springer? Där igenom lär jag mig att känna lite om kroppens status. Då bör jag också kunna tänka lite och räkna lite på det som känns logiskt…

  Vad det gäller intervall träning så ser jag oftast förbättringarna genom att pulsen minskar snabbare ju längre in i träningen jag kommer. Som idag så hade jag en puls på ungefär 180slag på högintensiva delen och på ca 1 minut så kom jag ner i 160/150 slag… Det är denna återhämtning som går att använda för att se resultat.

  Som tidigare nämnts så är detta min puls och ingenting som andra kan ta efter. Detta då vi förmodligen inte festat exakt lika mycket, inte rökt lika många ciggarrer, inte tränat samma träning, är inte lika tung eller lång, äter inte samma tider osv osv. Högst individuellt.

  Jag vill dock berömma denna metod av många anledningar. Det är bra träning.

  Precis som det står i artikeln så bör man vara sparsam med antalet pass i veckan. Många tror att mer är bättre… Dessa personer lär bli besvikna och kanske till och med riskerar sin hälsa. Artikelns råd om att göra hälsoundersökning är väldigt smart – framför allt om du inte är speciellt aktiv från början. Denna träning ökas stegvis, dock är det ändå klokt om det sker en hälsoundersökning innan. Fördelen är även att du troligen får mer konkret data ifrån denna undersökning än om du själv försöker mäta upp.

  Tack för ordet

 12. Robin Jönsson

  6 maj 2013 at 09:42

  Glömde tacka för en bra och seriös artikel! Tack!

 13. Linus

  18 september 2013 at 07:02

  Tjena, bra artikel. Jag har kört tennis 3-4 ggr i veckan i 4-5 år, även haft sporadiskt med intervallträning. Då bör jag väl kunna utföra denna sorts intervallträning?

 14. Pingback: 28 dagar av wellness: 4 februari | Hanna Karlsson Björklund's

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Annons