Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum
Gå upp i vikt

Gå upp i vikt

Det är många som har problem med att gå upp i vikt även om man vill det. Anledningen är oftast ganska enkel, man äter för lite. För att gå upp i vikt måste du äta mer kalorier än vad du gör av med. Du måste höja ditt kaloriintag för att komma på ett kaloriöverskott och kommer på så sätt att öka i vikt.

För att öka ditt kaloriintag krävs att du äter mer kaloririk mat, välj då inte i första hand skräpmat som pizza och hamburgare. Dessa maträtter innehåller stora mängder transfetter som är ohälsosamt. Välj istället att hämta dina extra kalorier ifrån mat som är hälsosam och som du kanske brukar äta. Visst är det enklare att välja kaloririk mat men det gör också att du får en massa onyttigheter som du inte vill ha.

Räkna på ditt kaloriintag och se vad du ligger på. Se sedan till att du ligger cirka 500kcal över ditt nuvarande kaloriintag så kommer du gå upp cirka ett halvt kilo i veckan. Genom att träna styrketräning i samband med din viktökning kommer du öka i muskelmassa och därmed i vikt eftersom muskelmassa väger mer än fett.

Många som styrketränar har förstått att man inte kan bygga muskler samtidigt som man bränner fett. Därför äter man istället upp sig (bulkar), för att sedan utföra en deff och bli av med fettet.

För att kunna komma upp i så pass många kalorier så du går upp i vikt finns det hjälpmedel. T ex gainers och proteindrinkar som är bra vid frukost, mellanmål och i samband med träning. Du kan blanda din egen gainer (blandning av kolhydrater och protein) för en relativt billig peng genom att köpa protein och kolhydrater separat. Då har du också möjligheten att kontrollera hur mycket kolhydrater och protein du får i dig i varje drink. Leta efter protein och dextros för att ta direkt efter träning, dextros kostar cirka 40 kr för 1 kg.

Sammanfattningsvis,

: : Räkna ut ditt kaloriintag under dagen

: : Se till att öka på ditt kaloriintag, men inte skräpmaten

: : Håll proteinintaget högt

: : Blanda din egen gainer och inta i samband med träning

: : 500kcal överskott per dag innebär en viktökning på 0,5 kilo i veckan

[tag]viktökning, gå upp i vikt, kalorier, protein, gainer[/tag]

Relaterade produkter

 • PURE OMEGA 3 fitnessup

  PURE OMEGA 3

  Förbättra hälsa och välmående med de livsviktiga fettyrorna!...

  149 kr Köp
 • PURE CASEIN fitnessup

  PURE CASEIN

  Högkvalitativt och krämigt måltidsprotein gör dina mellanmål och...

  5.00 av 5
  249 kr Köp

13 Comments

 1. Jocke

  26 maj 2010 at 13:10

  ”500kcal överskott per dag innebär en viktökning på 0,5 kilo i veckan”

  Stämmer det verkligen? 0,5 kilo i veckan?! De måste väl bli i fett va? hört att muskler är väldigt svårt att gå upp i vikt i. :/

 2. Patrik Ågren

  7 oktober 2010 at 21:15

  Jag vill gå upp i vikt och är 16 år. jag tränar 7 dagar i veckan och kan verkligen inte äta mer. Jag behöver det för att kunna bygga upp min kropp …. Vad rekomenderas?

 3. Musse

  24 december 2010 at 01:34

  Hej
  jag är 17 år gammal, väger 67kh och är 187 cm lång, tränar 5 gången i veckan (styrketräning), tränar oftast ganska hårt, i dags läge dricker jag ganier balndade men kolhydrater ca 600 cal efter träningen en gång om dagen. jag själv tycker att jag äter mycket men jag har extremt svårt med att gå upp i vikt i samband med min träning. jag skulle uppskatta om nångon kunnig hjälper mig med hur jag ska dela upp maten, drinken och träningen för att få det bästa resultatet. jag tränar två muskler-grupper per träningspass.

  god jul och gott nytt år alla :)

 4. Anders

  10 januari 2011 at 22:27

  Musse:

  Frukost
  2,5-3dl havregryn med solrosfrön och linfrö/osötad musli. 1,5 dl whey protein

  Mellanmål
  Grov smörgås med skinka/kalkon och keso

  Lunch
  200-250g Kött/kyckling/fisk och mycket långsamma kolhydrater

  Mellanmål
  Grov smörgås med skinka/kalkon och keso + 1,5 dl wheyprotein eller blandprotein

  MIddag
  200-300g Kött/kyckling/fisk och mycket långsamma kolhydrater

  Kväll
  2-3 ägg och eventuellt kaseinprotein

  Ovanpå detta den gainer du redan tar direkt efter träning. Du kan skippa mellanmålet mellan frukost och lunch om du inte orkar med eller om det bara är 3-4 timmar mellan dessa mål.

  Du kan inte misslyckas med ovanstående. Du kommer gå runt och vara äckligt mätt och förmodligen kissa väldigt mycket pga överflöd av protein. Har gått från otränad 189cm/74kg till vältränad 82 kg med helt ny kroppsstruktur på två år. Gick väl egentligen från 74kg till 86kg på 15 månader, men då var det lite överflöd runt magen.

  Lycka till”

 5. Lisa Andersson

  5 mars 2011 at 01:10

  Anders, gäller det där för tjejer oxå? Eller finns det något som avviker?

 6. maritaperkiö

  29 april 2011 at 06:26

  hej.jag har en dotter som vill gå upp i vikt och hur ska hon göra .Hur många gånger ska hon äta per dag ,tycker du att hon ska till dietist för att veta hur hon ska göra jag är orolig mamma..

 7. DJ Patric

  12 januari 2012 at 14:14

  Frukost kl 06.30: 1 DL havregryn & 2,5 DL vatten, 1 grov smörgås med skinka, en kopp kaffe & en rejel snus!

  Mellanmål kl 09.00: 2 ägg, 2 grovknäckebröd med mini kezo 0.4 % fett, 1 Kiwi, 1 Protein drink.

  Middag kl 12.00: Kött/fisk/fågel ca 300 gm, med pasta/potatis/ris eller liknande + sallad.

  Mellanmål kl 15.00: 250 gram kvarg 0,3 % fett + frysta bär.

  Innan träningen kl 17: 1 knäckebröd & alla mina träningspiller.

  Kvällsmat kl 19: 350 gram kött/fisk/fågel m, pasta/ris/potatis eller liknande + gainer efter träningen.

  Klockan 21.00: 250 gram kvarg 0,3% fett + frysta bär.

  Så ser min vardag ut Tränar mån,tis,ons,tors,fre,sön.

  Jag är 185 cm lång & väger ca 72 kg, jag är jävligt deffad men försöker gå upp i vikt, vill lägga på mig minst 8 kg. är det något jag ska ändra på i min kostplan då? äter jag för nyttigt? tränar jag för mycket? äter massa kosttillskott upptill, som bcaa, creatine, testohöjjande.

  tack på förhand MVH

 8. Alexander

  7 mars 2012 at 08:35

  DJ Patric: Ett tips är att ta bort alla så kallade ”light-produkter”. Välj istället naturliga varor som inte har behandlats med fettreducering. Kaffe minskar väldigt mycket intag av olika vitaminer och andra mineraler som kroppen behöver t.ex. järn. Sen drar ju snuset ner på din prestationsförmåga. Det vet jag de facto att jag orkade mycket mer när jag tränade efter att jag hade slutat. Det var inte lätt, men det var värt det. Lycka till.

  Mvh Alexander

 9. ali

  25 mars 2012 at 20:26

  jag är 15 år och år 154cm lång och väger 35kg jag behöver hjälp!!!!

 10. Jons

  15 september 2012 at 09:18

  Tja!

  Undrar ifall protein dryck funkar bra om man har tarm sjukdom?

  Har gått ner i vikt efter sjukdomen så undrar ifall jag kan dricka det.

  Tacksam för svar!

 11. hanni

  7 oktober 2012 at 17:30

  Hej!
  Jag är en tjej på 17 år och är 170 cm men väger endast 45 kg… Jag anser mig själv som väldigt smal och hatar när alla säger vad small du är ohh dör av det , jag skulle helst vilja väga 60 kg eller i närheten av det, men jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt?
  Vad är det som jag ska äta. jag tycker att jag äter ganska mkt mat , men mn vikt aldrig går inte upp.
  och hur ska jag äta? jag vet inte heller vd är styrketräning och vad gör man? kan du förklara mig tack. vill fråga dig vet du gainer som jag kan köpa o hjälpa mig att öka vikt …
  tack för svar :)

 12. markus

  13 april 2013 at 18:24

  Vad heter alla dessa protein drinkar och vart kan man köpa dem? vilka affärer osv… tack på förhand!

 13. Angelica

  11 juli 2013 at 18:11

  Hej
  Jag har länge kämpat för att gå upp vikt, och först nu känner jag mig rätt nöjd med vad och hur jag äter, (kan väl fortfarande ändra lite och dricka ännu mer protein drinkar). Just nu har jag testat på super gainer vilket har fungerat bra, även super gainer pro fungerar bra ( kan köpas på gymgrossisten eller hälsokostaffär dock till dyrare pris i affär). Bäst fungerar dem som mellanmål och till träning. Med rätt kostvana, proteindrinkar och 3-6 dagars styrketräning i veckan har jag lyckats och sakta men säkert gå upp i vikt.
  Mitt problem nu är att min handled snart ska opereras p.g.a karpaltunnelsyndromet vilket förstör min styrketräning, finns det tips på bra styrketräning utan att använda sig för mycket av handleder? och kan man på något sätt löpa utan att gå ner i vikt eller löpa samtidigt som man styrke tränar?
  Väldigt tacksam för svar! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Annons