Butik
Övningar
Program
Recept
TV
Forum
core-träning

Core-träning

Core träning är en relativt nyintroducerad träningsmetod med inriktning på mage och rygg. Grundtanken med Core-träning är att bygga upp styrka, stabilitet och balans för att användas när vi behöver det som mest. Ryggen och magen är involverad i många tunga uppgifter i vardagen och en stark mage och rygg är därför en stor fördel för att undvika och förebygga skador.

Core-träning är en typ av funktionell träning men koncentrerat på kroppens mittendel. Genom att träna mage, rygg och bäcken som är kroppens centrum för balans och rörelse kan man underlätta i positioner som utsätter kroppens mittendel. Speciellt utsatta är yrken som involverar obekväma ställningar och rörelser.

Bra för utsatta yrken 
I en amerikansk studie har man visat på goda resultat med Core-träning i minskat antal skador hos 433 brandmän. I USA finns nära 1 miljon brandmän där 88 500 ådrog sig skador under tjänst 2005. Brandmän är i en speciellt utsatt situation när det gäller tynga lyft, snabba rörelser och att utsätta ryggen för belastning. Studien visade en skademinskning med 42 % jämfört med en tidigare kontrollgrupp under en 12 månadersperiod. Brandmän är inte ensamma om besvärliga ställningar och lyft, även andra yrkesgrupper kan ha nytta av Core-träning.

Fördelar med Core-träning

Den största fördelen med Core-träning, förutom den skadeförebyggande effekten är enkelheten. Core-träning kan i princip utföras var som helst, såväl hemma som på gymmet. Redskap som brukar användas är pilatesboll eller en mjuk träningsmatta.

Hälsobringade effekter av Core-träning
- Smidigare kropp
- Bättre hållning
- Ökad fettförbränning
- Skadeförebyggande
- Ökad styrka
- Stabilitet
- Minskad risk för smärta i nedre rygg

Core-övningar

Rumplyft
Ligg på en mjuk matta med nacke, huvud och axlar och låt rumpan vila på golvet med knäna upprätt. Pressa sedan upp med hälarna så du kommer i 90 graders vinkel med knäna och kroppen är helt rak som på bilden. Gå sedan tillbaka till utgångspositionen och upprepa övningen.

rumplyft övning

 

Bollbalans Lägg bollen under magen och höfterna och håll balansen med händerna i golvet. Låt kroppen vara rak med benen ovanför golvet i upprätt position. Håll kvar i samma ställning i 20-30 sekunder och vila sedan ut för att upprepa övningen.

bollbalans övning Core-träning

 

Bryggan Ligg på en mjuk matta med händerna längs sidan, ryggen vilandes på golvet och knäna böjda. Låt sedan överkroppen gå upp i rät position med knäna. Återgå sedan till utgångspositionen och upprepa övningen.

Bryggan övning Core-träning

 

Plankan Börja med att ligga på en mjuk matta med dina underarmar pekandes framåt och fötterna ihop. Lyft sedan upp kroppen med hjälp av dina underarmar och tår så du håller en så rak position som möjligt.

Plankan övning Core-träning

Ovanstående övningar kan utföras både med och utan boll.

Att träna Core behöver nödvändigtvis inte utesluta annan träning utan kan verka som komplement till övrig träning.

Referenser studie:
———————————————————————–
WF Peate1, Gerry Bates2, Karen Lunda3, Smitha Francis1l and Kristen Bellamy1
1University of Arizona, Mel and Enid Zuckerman Arizona College of Public Health, Drachman Hall, 1295 N. Martin Avenue, Tucson, Arizona, USA
2Tucson Fire Department, Health and Safety, 421 South Church, Tucson, Arizona, USA
3Lunda and Associates, 1636 North Swan, Tucson, Arizona, USA
Journal of Occupational Medicine and Toxicology 2007, 2:3doi:10.1186/1745-6673-2-3

Fitness Videos

Relaterade produkter

 • PURE VITAMIN fitnessup

  PURE VITAMIN

  Säkerställ att kroppen får de viktiga näringsämnen den...

  179 kr Köp
 • PURE BURN fitnessup

  PURE BURN

  Kosttillskottet för dig som vill skala bort det...

  249 kr Köp

2 Comments

 1. Silvina

  19 januari 2012 at 22:13

  Bilden som är under ”Rumplyft” går inte ihop med dess beskrivning. :S Och beskrivningen låter exakt likadan som den som beskrivs på ”Bryggan”. Vad är skillnaden?

  • lotta

   11 mars 2016 at 22:04

   Det har nog helt enkelt blivit fel i texten. Det är nog menat att det ska stå att vila huvudet, nacken och axlarna på bollen… Sen ska man göra som texten säger.
   Skillnaden på den första övningen och bryggan är att du bla tränar mycket mer balans och stabilitet i coremuskulaturen med bollen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Annons