Dieter: GI-metoden

GI-metoden baseras på att du äter livsmedel med lågt glykemiskt index. GI är alltså en förkortning av just glykemiskt index. GI är en måttskala som bestämmer hur stor effekt ett visst livsmedel har på kroppens blodsockernivå.

Innehållsförteckning
  1. Vad menas med GI-metoden?
  2. Passar GI-metoden alla?
  3. Styrketräning och GI-Metoden
Denna guide lär dig
  • Vad GI-metoden går ut på
  • Vad som menas med lågt glykemiskt index
  • Vilka möjliga fördelar respektive nackdelar det finns med gi-metoden
  • Hur du kan kombinera GI metoden och styrketräning

1. Vad menas med GI-metoden?

GI-metoden baseras på att du äter livsmedel med lågt glykemiskt index. GI är alltså en förkortning av just glykemiskt index, en måttskala som bestämmer hur stor effekt ett visst livsmedel har på kroppens blodsockernivå.

Kolhydrater är det näringsämnen som omvandlas till glykos, eller socker, i vår kropp. Gi mäts enbart på livsmedel som innehåller kolhydrater och visar och de innehåller mestadels snabba eller långsamma kolhydrater. Vårt blodsocker skjuter i höjden när vi äter mat med mycket snabba kolhydrater, exempelvis ljust bröd, och sjunker sedan snabbt igen. Dessa livsmedel har ett högt gi-värde.

Äter du livsmedel som bygger på långsamma kolhydrater och har ett lågt GI-värde, har de inte en lika förhöjande effekt på blodsockret, vilket leder till goda effekter som en mer bestående mättnadskänsla, minskat sötsug och en jämn insulinnivå. Ärtor, linser, fullkornsprodukter och bönor är exempel på råvaror som utgörs av långsamma kolhydrater, medan vitt ris, potatismos och raffinerat vetemjöl är exempel på livsmedel med snabba kolhydrater.

2. Passar GI-metoden alla?

Så fort vi intagit en måltid eller någon typ av matvara stiger vårt blodsocker. Blodsockret styr och påverkar vår förmåga att känna oss hungriga respektive mätta. Hur mycket eller lite blodsockret stiger beror på om måltiden utgörs av mestadels långsamma eller snabba kolhydrater, och till viss del även övriga ingredienser.

Fokuserar vi på att äta mat med lågt gi påverkas blodsockret mindre och vi känner oss mätta längre. De allra flesta skulle kunna leva och må bra genom att följa gi metoden. Extra värdefull och fördelaktig är denna kostmodell för diabetiker och personer med hög insulinkänslighet. Metoden gör att kroppens blodsocker är mer balanserat och man slipper drabbas av höga energipåslag och efterföljande energidippar.

Många provar GI-metoden för att snabbt gå ner i vikt genom att skära ner på de snabba kolhydraterna som innehåller mycket socker. Kosthållningen är också populär bland personer som tränar mycket. Det är en balanserad kost som kan ha positiva effekter på fettförbränningen och möjligheten att öka maximalt i muskelmassa. Till skillnad från till exempel LCHF dieten utesluts inte alla kolhydrater ur kosten med GI-metoden. Man prioriterar de långsamma kolhydraterna och kan äta ganska normalt.

Mättnadskänslan är den faktor som avgör hur mycket och snabbt du kan gå ner i vikt samt hur länge du orkar träna. Känner du dig ständigt hungrig är det svårt att inte äta och jobbigt att lyfta tungt på gymmet. Ökad uthållighet gör att du kan prestera bättre under träningen och du slipper extrema hungerskänslor mellan måltiderna.

3. Styrketräning och GI-Metoden

Tränar du mycket, hårt och ofta har du ett relativt stort behov av kolhydrater och du kan behöva modifiera gi metoden en aning. Efter avslutat träningspass mår musklerna bra av en tillförsel av snabba kolhydrater. Glykogen är musklernas främsta energikälla och för att reducera muskelnedbrytningen och främja en positiv proteinbalans krävs att du fyller på med snabba kolhydrater.

Inom nittio minuter behöver du tillföra någon form av livsmedel med medelhögt till högt GI värde för maximal muskeltillväxt. Du som tränar kan fokusera på att följa GI-metoden under dagen innan träning. Livsmedel med lågt GI går bra att äta före du styrketränar. Direkt efter du har lagt ner vikterna, helst inom 90 minuter, kan du äta något med högre GI för att fylla på musklernas glykogenlager.

Är du inte ute efter att bygga muskler utan gå ner i vikt gäller det att du ständigt äter mat med lågt gi, även efter dina träningspass. Medelhögt GI har till exempel potatis, bananer, havregrynsgröt, juice och nudlar.

Precis som med andra kostmodeller är det en smaksak hur man vill äta. Du vet själv vilken typ av mat som du mår som allra bäst av och behöver för att orka på gymmet. Det finns inget som hindrar en aktiv person från att äta enligt GI-metoden, det gäller bara att modifiera kostmodellen efter sina egna unika behov och träningsformer.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar