Annons
Annons

Lyckas med deffen!

Att deffa handlar om att bränna fett samtidigt som muskelmassan förblir densamma. Alla surt förvärvade muskler ska behållas och inte reduceras på grund av viktnedgången. Deffning kan alltså inte likställas med traditionell bantning där all viktnedgång är bra viktnedgång.

Innehållsförteckning:

  1. Att deffa – bränn fett men behåll muskelmassan
  2. Deffa rätt med kalorisnål kost

Denna guide lär dig:

  • Hur du deffar utan att förlora muskelmassa
  • Vad som påverkar dina möjligheter att lyckas deffa
  • Varför mindre kalorier och ökad träning är avgörande för all deffning

1. Att deffa – bränn fett men behåll muskelmassan

Att deffa handlar om att bränna fett samtidigt som muskelmassan förblir densamma. Alla surt förvärvade muskler ska behållas och inte reduceras på grund av viktnedgången. Deffning kan alltså inte likställas med traditionell bantning där all viktnedgång är bra viktnedgång.

Vid deffning är man ute efter den estetiska aspekten av en vältränad kropp. Deffar man rätt kommer musklerna att framhävas mer och bli tydligare på grund av det reducerade kroppsfettet.

För att behålla muskelmassa måste man träna. Genom att styrketräna och fokusera på de grundläggande övningarna som aktiverar hela kroppen kan du bibehålla dina muskler. När du deffar kanske det räcker att träna tre dagar i veckan framför fem. Att du tar ut dig maximalt vid ett par färre tillfällen kan ge bättre resultat än att gå till gymmet varje dag och köra på halvfart.

Vid träning gör du av med kalorier vilket är bra för målet med det minskade kroppsfettet. Att deffa innebär också en fortsatt diet rik på proteiner. Många räknar med cirka 2 gram protein per kilogram kroppsvikt. Då försäkrar du dig om en bra och mättande nivå rörande ditt proteinintag, och du riskerar inte att minska i muskelmassa.

Precis som vid vanlig träning har en god nattsömn en stor påverkan på ditt deffningsresultat. Sover du gott finns det studier som visar att du känner di mätt längre och kan bränna mer fett. Sover du för lite får inte kroppen återhämta sig och de positiva effekterna av kost och träning förbyts snabbt mot negativa.

2. Deffa rätt med kalorisnål kost

Att deffa är att förbränna underhudsfett. Ett underskott av kalorier gör att du går ner i vikt. Har du koll på ditt dagliga energibehov i form av kalorier behöver du sänka detta något för att bli av med underhudsfett. Att räkna kalorier kan kännas tråkigt och jobbigt men ger en bra inblick i din kost. Kanske kan du hitta substitut till en del kaloririka livsmedel som istället har ett lägre kaloriinnehåll och samtidigt ett högt fiberinnehåll.

Mättnadskänslan är viktig, du ska inte behöva gå runt hungrig. Genom att du rör på dig lite mer än vanligt och äter kalorisnålare kommer du kunna deffa på ett sunt sätt. Tänk att du sänker ditt dagliga kaloriintag med omkring 500 kalorier.

Var uppmärksam på din kropp och för att se om du sakta är på väg att nå de resultat du önskar. Ät näringsriktigt men kalorisnålt, och du kommer garanterat att bränna underhudsfett medan du tränar. Undvik snabba kolhydrater som är riktiga kaloribomber och tänk mer protein och fibrer.

För att deffa behöver du inte börja med någon ytterligare träningsform än styrketräning. Tyngdlyftning bränner kalorier precis som löpning och cykling. Reglerna för att deffa och lyckas är i mångt och mycket desamma som gäller för övriga viktreduceringsmål. Träna mer och ät mindre, men se till att alltid ha välfyllda proteindepåer och uteslut inte allt fett ur kosten.

Kroppen kräver fett för att hålla de goda tillväxthormonerna i schack samt för upptaget av fettlösliga vitaminer. Deffa rätt med hjälp av fleromättade fetter, ett ökat proteintillskott, färre och tyngre pass i kombination med ett energiunderskott.

Annons